+
»
»
»
»


2          , ,   Advicecorp -
   ,,

Неприбуткові організації

Чи сплачують неприбуткові організації суму штрафних санкцій відділенням Фонду соціального захисту інвалідів до 15 квітня року,що настає за роком,у якому відбулося порушення нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів.

Дане питання регулюється ст. ст. 19,20 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 21 березня 1991 року,Постанови Кабінету Міністрів України Про реалізацію статей 19 і 20 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 31 січня 2007 року №70 Порядку сплати підприємствами,установами,організаціями та фізичними особами,що використовують найману працю,суми адміністративно-господарських санкцій та пені за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів,відповідно до яких суб’єктами,на які поширюється дія наведених нормативно-правових актів,є підприємства,установи,організації,у тому числі підприємства,організації громадських організацій інвалідів,фізичні особи,які використовують найману працю. Варто відмітити,що в жодному нормативному акті не наводиться перелік пільгової категорії осіб,що звільняються від сплати адміністративно-господарських санкцій. До моменту внесення змін у вищезгаданий Закон,від сплати були звільнені організації,що утримуються за бюджетні кошти. На сьогодні така норма відсутня. Тож неприбуткові організації також повинні сплачувати адміністративно-господарських санкції відділенням Фонду соціального захисту інвалідів.

Проте потрібно зазначити,що сплату адміністративно-господарських санкцій і пені підприємства,установи,організації,у тому числі підприємства,організації громадських організацій інвалідів,фізичні особи,які використовують найману працю,проводять відповідно до закону за рахунок прибутку,який залишається в їх розпорядженні після сплати всіх податків і зборів (обов'язкових платежів). У разі несплати адміністративно-господарських санкцій або пені чи неможливості їх сплати за рішенням господарського суду їх стягнення в примусовому порядку може бути звернено на майно підприємства,установи,організації,у тому числі підприємства,організації громадських організацій інвалідів,фізичної особи,яка використовує найману працю,в порядку,передбаченому законом. Дані норми можна трактувати таким чином,що,якщо підприємство за підсумками року прибуткове,але коштів на рахунку на момент виконання рішення суду про стягнення санкцій немає. Ось тут справді можливе звернення стягнення на майно. А отже відсутність прибутку за звітний період у підприємства,яке не виконало встановленого нормативу для працевлаштування інвалідів,має звільняти його від санкцій. У зв’язку з цим,неприбуткова організація,що не виконала норматив,може звернутися в суд для захисту своїх інтересів. Проте немає стовідсоткової гарантії,що суд винесе рішення на Вашу користь.



, .
email , .
ۻ. . . opyright 2004-2014