+
»
»
»
»


2          , ,   Advicecorp -
   ,,

Чи може юридична особа укласти договір оренди (найму) приміщення,віднесеного до житлового фонду для розміщення офісу?

відповідно до чинного законодавства юридична особа не може укласти договір оренди (найму) приміщення,віднесеного відповідно до законодавства до житлового фонду

Юридична особа має право на укладення договору оренди (найму) житлового приміщення,відповідно до якого наймодавець зобов’язаний передати цій юридичній особі (наймачу) житло для проживання у ньому на певний строк за певну плату.

Поняття житлового фонду,а також приміщень,віднесених до житлового фонду міститься у ст.4 Житлового кодексу УРСР (далі - ЖК),порядок використання таких приміщень визначений у ст.6 ЖК,відповідно до якої жилі будинки і жилі приміщення призначаються для постійного проживання громадян,а також для використання у встановленому порядку як службових жилих приміщень і гуртожитків. Надання приміщень у жилих будинках для потреб промислового характеру не допускається. Отже,закон чітко встановлює головну ознаку жилих приміщень – їх цільове використання для проживання громадян і імперативно визначає порядок їх використання.

Виключення з цього правила містяться в ст.7 ЖК,яка допускає виключення житлових приміщень з житлового фонду у разі,якщо вони стають непридатними для проживання. Таке рішення має прийматися залежно від того житлового фонду до якого вони віднесені:державний,громадський і приватний житловий фонд – Кабінетом Міністрів,виконкомами районної,міської,районної в місті ради народних депутатів,фонд житлово-будівельних кооперативів – за рішенням загальних зборів кооперативу,затвердженим відповідним виконкомом. Відповідно до ст.ст. 810,812,ч.2 ст.813 Цивільного кодексу України юридична особа може бути стороною договору оренди житлового приміщення лише використовуючи його за призначенням,тобто для проживання у ньому фізичних осіб. Для того щоб орендувати приміщення для офісу необхідно укласти договір оренди нежилого приміщення.

Отже,відповідно до чинного законодавства юридична особа не може укласти договір оренди (найму) приміщення,віднесеного відповідно до законодавства до житлового фонду з метою розміщення у такому приміщенні свого офісу



, .
email , .
ۻ. . . opyright 2004-2014