+
»
»
»
»


2          , ,   Advicecorp -
   ,,

ПОРЯДОК РЕЄСТРАЦІЇ СМЕРТІ

Місце реєстрації смерті Реєстрація смерті провадиться в органах реєстрації актів цивільного стану за останнім місцем проживання померлого або за місцем настання смерті чи виявлення трупа або за місцем поховання. Реєстрація смерті особи,оголошеної судом померлою,а також реєстрація факту смерті,встановленого в судовому порядку,провадиться відділами реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання заявника.

Смерть особи,яка померла в дорозі (у потягу,на судні,у літаку та ін.),може бути зареєстрована в найближчому органі реєстрації актів цивільного стану.

Реєстрація смерті осіб,що померли в слідчих ізоляторах або установах виконання покарань,у яких ці особи трималися або відбували покарання,провадиться відділами реєстрації актів цивільного стану за останнім місцем проживання до взяття під варту або засудження осіб чи за місцезнаходженням установи.

Якщо заява про реєстрацію смерті надійшла після закінчення року з дня настання смерті,то реєстрація провадиться за місцем проживання заявника.

Терміни реєстрації смерті Заява про реєстрацію смерті повинна бути зроблена не пізніше трьох діб із дня настання смерті або виявлення трупа,а в разі неможливості одержання довідки медичної установи або висновку судово-медичної експертизи чи прокурора - не пізніше п’яти діб.

Особи,що мають право подати документи на реєстрацію смерті Із заявою про реєстрацію смерті можуть звернутись родичі померлого,його сусіди,працівники житлово-експлуатаційних організацій та інші особи,в тому числі з адміністрації лікувального закладу,де сталася смерть.

Документи,необхідні для реєстрації смерті. Особа,яка звернулась щодо реєстрації смерті,повинна пред’явити на своє посвідчення паспорт або паспортний документ. Відсутність зазначеного документа не є підставою для відмови в реєстрації смерті.

Підставою для реєстрації смерті є:— лікарське свідоцтво про смерть форми N 106/о,затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 08.08.2006 N 545,зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 25.10.2006 за N 1150/13024;— рішення суду про оголошення особи померлою;— рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час;— повідомлення державного архіву або органів Служби безпеки України,у разі реєстрації смерті осіб,репресованих за рішенням несудових та судових органів;— фельдшерська довідка про смерть форми N 106-1/о,затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 08.08.2006 N 545,зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 25.10.2006 за N 1150/13024;— лікарське свідоцтво про перинатальну смерть форми N 106-2/о,затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 08.08.2006 N 545,зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 25.10.2006 за N 1150/13024;— повідомлення установи виконання покарань або слідчого ізолятору,надіслане разом з лікарським свідоцтвом про смерть (пункт 1 глави 2 розділу ІІІ Правил реєстрації актів цивільного стану в Україні).

Якщо померлий мав паспорт або паспортний документ,а також військово-облікові та пільгові документи,то орган реєстрації актів цивільного стану,який реєструє смерть,вилучає їх і в цих документах проставляє відповідний штамп про смерть власника. Непередача зазначених документів померлих не є перешкодою для реєстрації смерті.

Реєстрація смерті іноземців та осіб без громадянства Реєстрація смерті іноземців та осіб без громадянства провадиться на загальних підставах із дотриманням вимог чинного законодавства України.

Про реєстрацію смерті іноземця відділ реєстрації актів цивільного стану Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим,головних управлінь юстиції в областях,містах Києві та Севастополі на підставі повідомлення відділу реєстрації актів цивільного стану,яким зареєстровано смерть,невідкладно інформує Міністерство закордонних справ України.

Після проведення реєстрації смерті орган реєстрації актів цивільного стану видає заявнику свідоцтво про смерть та довідку для одержання допомоги на поховання.



, .
email , .
ۻ. . . opyright 2004-2014