+
»
»
»
»


2          , ,   Advicecorp -
   ,,

РЕЄСТРАЦІЯ ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ ЮРИДИЧНИМИ ОСОБАМИ

Відповідно до пункту 23 Постанови КМ від 1998.09.07 № 1388,"Про затвердження Правил державної реєстрації та обліку автомобілів,автобусів,а також самохідних машин,сконструйованих на шасі автомобілів,мотоциклів усіх типів,марок і моделей,причепів,напівпричепів та мотоколясок" реєстрація транспортних засобів за юридичними особами,які мають від 1 до 15 одиниць транспортних засобів включно,проводиться за умови забезпечення цих засобів місцями для стоянки і зберігання. Наявність місця стоянки та зберігання підтверджується договором оренди або іншими документами. ( Причому місце для стоянки може бути надане не лише автотранспортним підприємством (АТП). Отже,перш ніж звернутися до органів Державтоінспекції із заявою про реєстрацію транспортного засобу,слід подбати про договір оренди місця (місць) для стоянки або про договір купівлі-продажу (свідоцтво про право власності) гаража,окремого місця на паркінгу тощо ).

За наявності у юридичної особи більше 15 одиниць транспортних засобів,що дислокуються в одному населеному пункті,створюється автогосподарство. ( Без створення автогосподарства орган Державтоінспекції не зареєструє транспортні засоби ) Для його відкриття необхідно мати огороджену територію з місцями для стоянки,зберігання,технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів;призначається керівник автогосподарства та вводяться посади фахівця з безпеки дорожнього руху,відповідальних за зберігання,технічне обслуговування та експлуатацію транспортних засобів. ( Якщо виконувати вимоги Постанови КМУ №1388 буквально,то призначати необхідно лише керівника автогосподарства. Щодо фахівців із безпеки дорожнього руху достатньо наявності відповідних посад у штатному розписі підприємства,а приймати на ці посади працівників не обов’язково. Але,скоріше за все,працівники Державтоінспекції вимагатимуть не лише формального створення посад,а й призначення на них конкретних людей. Приймати на роботу нових працівників не обов’язково:відповідні обов’язки можна покласти на будь-кого з тих,хто вже працює на підприємстві. Для цього достатньо скласти та підписати наказ про призначення когось із працівників на відповідну посаду за суміщенням професій (посад). Але для цього потрібна згода працівника) (ст. 105 КЗпП).

Ще одна вимога Постанови КМУ №1388 — необхідність мати огороджену територію з місцями для стоянки,зберігання,технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів. ( ( На практиці це питання переважно вирішується шляхом укладання договорів з АТП. У цих договорах,крім іншого,передбачається надання послуг з технічного обслуговування транспортних засобів і медичного обслуговування водіїв. Щоправда,з формальної точки зору це неправильно,бо «мати огороджену територію з місцями для стоянки,зберігання,технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів» — це дещо більше,ніж наявність договору з АТП на обслуговування).

У пункті 24 вище вказаної постанови також зазначається,що транспортні засоби юридичних осіб реєструються за місцезнаходженням цих осіб. Якщо стоянка транспортних засобів розташована за місцезнаходженням філій,відділень або інших відособлених підрозділів юридичних осіб,такі транспортні засоби реєструються за місцем їх стоянки.

У реєстраційних документах зазначається юридична особа,якій належить транспортний засіб,її адреса,адреса стоянки.

Щодо порядку створення автогосподарства законодавство України не містить норм,які б врегульовували це питання. Органи Державтоінспекції контролюють процес створення автогосподарства і вимагають для його легалізації подання документів,що підтверджують наявність огородженої території з місцями для стоянки,технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів,наявність у штаті керівника та фахівця (фахівців),про яких йшлося вище,а також установчих документів підприємства.



, .
email , .
ۻ. . . opyright 2004-2014