+
»
»
»
»


2          , ,   Advicecorp -
   ,,

Право приватної власності

Суб'єктами права приватної власності в Україні є громадяни України,іноземні громадяни та особи без громадянства.

Іноземні громадяни та особи без громадянства користуються правами і несуть обов'язки щодо належного їм на території України майна однаково з громадянами України,якщо інше не передбачено законодавчими актами України. Так,іноземним громадянам та особам без громадянства земельні ділянки у власність не передаються (ч. З ст. 11 Закону України "Про власність").

Основою створення і примноження власності громадян є їхня праця. Громадянин набуває права власності на доходи від участі в суспільному виробництві,індивідуальної праці,підприємницької діяльності,вкладання коштів у кредитні установи,акціонерні товариства,а також на майно,одержане внаслідок успадкування або укладення інших угод,не заборонених законом.

Об'єктами права приватної власності є житлові будинки,квартири,предмети особистого користування,дачі,садові будинки,предмети домашнього господарства,продуктивна і робоча худоба,земельні ділянки,насадження на земельній ділянці,засоби виробництва,вироблена продукція,транспортні засоби,грошові кошти,акції,інші цінні папери,а також інше майно споживчого і виробничого призначення. Склад,кількість і вартість майна,що може бути у власності громадян,не обмежується,крім випадків,передбачених законом.

Відповідно до ст. 13 Закону України "Про власність" Верховна Рада України постановою "Про право власності на окремі види майна" від 17 червня 1992 р. затвердила перелік видів майна,що не може перебувати у власності громадян (зброя,боєприпаси,бойова і спеціальна військова техніка,вибухові та бойові отруйні речовини,наркотичні,психотропні,сильнодіючі отруйні лікарські засоби та ін.),та встановила спеціальний порядок набуття права власності громадянами на окремі види майна:мисливську зброю,об'єкти - пам'ятки історії та культури,радіоактивні речовини.

Окрема стаття Закону України "Про власність" присвячена праву приватної власності громадян на землю. Згідно зі ст. 14 громадяни України мають право на одержання у власність земельних ділянок для ведення селянського (фермерського) господарства;ведення особистого підсобного господарства;будівництва та обслуговування житлового будинку і господарських будівель (присадибна ділянка);садівництва,дачного і гаражного будівництва.

Майно може належати громадянам на праві спільної власності (сумісної чи часткової). Так,майно,придбане внаслідок спільної праці членів сім'ї,є їхньою спільною сумісною власністю,якщо інше не встановлено письмовою угодою між ними. Майно,придбане внаслідок спільної праці громадян,які об'єдналися для спільної діяльності,є їхньою спільною частковою власністю,якщо інше не встановлено письмовою угодою між ними. Розмір частки кожного визначається ступенем його трудової участі.

Що стосується майна селянського (фермерського) господарства,правовий режим якого,крім ст. 18 Закону України "Про власність",визначається також статтями 16-19 Закону України "Про селянське (фермерське) господарство" (в редакції закону від 24 червня 1993 р.),то воно належить особам,які об'єдналися для ведення селянського (фермерського) господарства,на праві спільної сумісної власності,якщо інше не передбачено письмовою угодою між ними.

Важливим аспектом здійснення громадянами права приватної власності є право використовувати належне їм майно для ведення господарської та іншої,не забороненої законом діяльності.



, .
email , .
ۻ. . . opyright 2004-2014