Гончаров и партнерыГончаров и партнерыГончаров и партнеры
Меню

Законодательство

Важно

Адвокатская компания

Адвокатська компанія «Гончаров та партнери» повідомляє,що Президентом України підписаний Закон «Про судовий збір»,який вступить в силу з дня його офіційного опублікування,а саме,- 1 листопада 2011 року

До вказаної дати,як і раніше судовий збір буде стягуватись у відповідності до Декрету Кабінету Міністрів України «Про державне мито».

Новим Законом визначено поняття судового збору,зокрема:

Судовий збір - це збір,що справляється на всій території України за подання заяв,скарг до суду,а також за видачу судами документів і включається до складу судових витрат.

Платниками судового збору є громадяни України,іноземці,особи без громадянства,підприємства,установи,організації,інші юридичні особи (у тому числі іноземні) та фізичні особи - підприємці,які звертаються до суду.

Судовий збір справляється:

- за подання до суду позовної заяви та іншої заяви,передбаченої процесуальним законодавством;

- за подання до суду апеляційної і касаційної скарг на судові рішення,заяви про перегляд судового рішення у зв'язку з нововиявленими обставинами,заяви про скасування рішення третейського суду,заяви про видачу виконавчого документа на

- примусове виконання рішення третейського суду та заяви про перегляд судових рішень Верховним Судом України;

- за видачу судами документів

Слід звернути увагу на те,що,даним нормативно-правовим актом буде змінено розміри ставок такого збору:

Судовий збір буде справлятися у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі,встановленої законом на 1 січня календарного року,в якому відповідна заява або скарга подається до суду,- у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі

Для порівняння,на сьогоднішній день судовий збір справляється від мінімального неоподатковуваного мінімуму доходів громадян,який становить 17 гривень.

-Варто зазначити,що з грудня 2011 року розмір мінімальної заробітної плати буде становити 1004 гривні. (на даний момент становить 960 гривень).

Ставки судового збору встановлюються у таких розмірах:

- При подачі до суду позовної заяви майнового характеру:1% ціни позову,але не менше 0,2 мінімальної заробітної плати,та не більше 3 розмірів заробітної плати.

Наприклад:за подання до районного суду (цивільні справи) позовної заяви майнового характеру:1% від ціни позову,але не менше 201 грн. і не більше 3012 грн. (ставка на сьогоднішній день складає 1% ціни позову,але не менше 17 грн. і не більше 1700 грн.).

У відповідності до Цивільного кодексу України ціна позову — це грошовий вираз майнових вимог,які були заявлені позивачем в суді;в залежності від типу позову складаються з різних сум.

- При подачі позовної заяви немайнового характеру:0,1 розміру мінімальної заробітної плати;

- Про розірвання шлюбу:0,1 розміру мінімальної заробітної плати.

- Про поділ майна при розірванні шлюбу:1 % ціни позову,але не менше 0,2 розміру мінімальної заробітної плати,та не більше 3 розмірів мінімальної заробітної плати.

- Заяви про видачу судового наказу:50% ставки,що визначається з оспорюваної суми у разі звернення до суду з позовом у порядку позовного провадження.

- Заяви у справах окремого провадження:0,1 розміру мінімальної заробітної плати позовної заяви про захист честі та гідності фізичної особи,ділової репутації фізичної або юридичної особи,а саме:

? позовної заяви немайнового характеру - 0,2 розміру мінімальної заробітної плати

? позовної заяви про відшкодування моральної шкоди - визначається з урахуванням ціни позову.

- заяви про перегляд заочного рішення:0,1 розміру мінімальної заробітної плати.

- апеляційної скарги на рішення суду,заяви про приєднання до апеляційної скарги на рішення суду 50 % ставки,що підлягає сплаті при поданні позовної заяви,іншої заяви і скарги,а у разі подання позовної заяви майнового характеру — 50 % ставки,обчисленої виходячи з оспорюваної суми.

- касаційної скарги на рішення суду,заяви про приєднання до касаційної скарги на рішення суду 70 % ставки,що підлягає сплаті при поданні позовної заяви,іншої заяви і скарги,а у разі подання позовної заяви майнового характеру — 70 % ставки,обчисленої виходячи з оспорюваної суми

- заяви про перегляд судового рішення у зв’язку з нововиявленими обставинами:50% ставки,що підлягає сплаті при поданні позовної заяви,іншої заяви і скарги,а у разі подання позовної заяви майнового характеру — 50% ставки,обчисленої виходячи з оспорюваної суми

- заяви про перегляд судових рішень Верховним Судом України:70% ставки,що підлягає сплаті при поданні позовної заяви,іншої заяви і скарги,а у разі подання позовної заяви майнового характеру — 70% ставки,обчисленої виходячи з оспорюваної суми.

- апеляційної скарги на судовий наказ:50% ставки,що підлягає сплаті за подання заяви про видачу судового наказу в наказному провадженні.

- заяви про забезпечення доказів або позову:0,1 розміру мінімальної заробітної плати.

- апеляційної і касаційної скарги на ухвалу суду,заяви про приєднання до апеляційної чи касаційної скарги на ухвалу суду - 0,1 розміру мінімальної заробітної плати.

- заяви про скасування рішення третейського суду 0,5 розміру мінімальної заробітної плати.

- заяви про видачу виконавчого листа на примусове виконання рішення третейського суду 0,2 розміру мінімальної заробітної плати;

- заяви про видачу виконавчого документа на підставі рішення іноземного суду 0,1 розміру мінімальної заробітної плати.

При поданні до господарського суду:

- позовної заяви майнового характеру:2% ціни позову,але не менше 1,5 розміру мінімальної заробітної плати та не більше 60 розмірів мінімальних заробітних плат.

Наприклад:За подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру - 2% від ціни позову,але не менше 1505 грн. і не більше 60 240 грн. (ставка на сьогоднішній день складає 1% ціни позову,але не менше 102 грн. і не більше 25 500 грн.).

- позовної заяви немайнового характеру:1 розмір мінімальної заробітної плати.

- заяви про вжиття запобіжних заходів та забезпечення позову:1,5 розміру мінімальної заробітної плати.

- апеляційної скарги на рішення суду:50% ставки,що підлягає сплаті при поданні позовної заяви,а у разі подання позовної заяви майнового характеру — 50% ставки,обчисленої виходячи з оспорюваної суми.

- касаційної скарги на рішення суду:70 % ставки,що підлягає сплаті при поданні позовної заяви,а у разі подання позовної заяви майнового характеру — 50% ставки,обчисленої виходячи з оспорюваної суми.

- заяви про перегляд судового рішення у зв’язку з нововиявленими обставинами:50% ставки,що підлягає сплаті при поданні позовної заяви,а у разі подання позовної заяви майнового характеру — 50% ставки,обчисленої виходячи з оспорюваної суми

- заяви про перегляд судових рішень Верховним Судом України:70% ставки,що підлягає сплаті при поданні позовної заяви,а у разі подання позовної заяви майнового характеру — 50% ставки,обчисленої виходячи з оспорюваної суми.

- апеляційної і касаційної скарги на ухвалу суду 0,5 розміру мінімальної заробітної плати.

- заяви про скасування рішення третейського суду:2 розміри мінімальної заробітної плати.

- заяви про видачу виконавчого документа на примусове виконання рішення третейського суду 1,5 розміри мінімальної заробітної плати.

- заяви про видачу виконавчого документа на підставі рішення іноземного суду:2 розміри мінімальної заробітної плати.

При поданні до адміністративного суду:

- адміністративного позову майнового характеру:1% розміру майнових вимог,але не менше 0,1 розміру мінімальної заробітної плати та не більше 2 розмірів мінімальних заробітних плат.

- позову немайнового характеру:0,03 розміру мінімальної заробітної плати.

Наприклад:За подання до адміністративного суду позовної заяви немайнового характеру:31 грн. (ставка на сьогоднішній день становить 4 грн.).

- апеляційної скарги на рішення суду,заяви про приєднання до апеляційної скарги на рішення суду 50% ставки,що підлягає сплаті при поданні позовної заяви,а у разі подання позовної заяви майнового характеру — 50% ставки,обчисленої виходячи з оспорюваної суми.

- касаційної скарги на рішення суду,заяви про приєднання до касаційної скарги на рішення суду 70%ставки,що підлягає сплаті при поданні позовної заяви,а у разі подання позовної заяви майнового характеру — 70% ставки,обчисленої виходячи з оспорюваної суми.

- заяви про перегляд судового рішення у зв’язку з нововиявленими обставинами 50% ставки,що підлягає сплаті при поданні позовної заяви,а у разі подання позовної заяви майнового характеру — 50% ставки,обчисленої виходячи з оспорюваної суми.

- заяви про перегляд судових рішень Верховним Судом України:70% ставки,що підлягає сплаті при поданні позовної заяви,а у разі подання позовної заяви майнового характеру — 70 відсотків ставки,обчисленої виходячи з оспорюваної суми.

- апеляційної і касаційної скарг на ухвалу суду,заяви про приєднання до апеляційної чи касаційної скарги на ухвалу суду:0,05 розміру мінімальної заробітної плати.

- заяви про забезпечення доказів або позову:0,1 розміру мінімальної заробітної плати.

- заяви про видачу виконавчого документа на підставі рішення іноземного суду 0,1 розміру мінімальної заробітної плати.

За видачу судами документів:

- за повторну видачу копії судового рішення:1 гривня за кожний аркуш копії.

- за видачу дубліката судового наказу та виконавчого листа:3 гривні.

- за роздрукування технічного запису судового засідання:5 гривень за кожний аркуш тексту на папері формату А4

- за видачу в електронному вигляді копії технічного запису судового засідання 15 гривень.

- за виготовлення копії судового рішення у разі,якщо особа,яка не бере (не брала) участі у справі,якщо судове рішення безпосередньо стосується її прав,свобод,інтересів чи обов’язків,звертається до апарату відповідного суду з письмовою заявою про виготовлення такої копії згідно із Законом України “Про доступ до судових рішень”:1 гривня за кожний аркуш копії

Таким чином,з 1 листопада 2011 буде збільшено судовий збір. Саме тому,в разі наявності у Вас спору,який в результаті може бути переданий до суду,рекомендуємо подати позовну заяву до кінця серпня-вересня 2011 року.





Недвижимость
Интересно


www.goncharovv.comwww.realty-ukraine.netarou.com.uaadvicecorp.orgworldrealtyua.comvkievrus.com
закрыть

Бесплатная консультация

Если Вам нужна бесплатная консультация юриста,заполните заявку ниже.
Оставьте email и телефон,чтобы мы могли Вам ответить.
Опишите Вашу проблему
Отправить заявку
Бесплатная консультация